- Artificial Intelligence (AI) heeft dit jaar voor een flinke rally op de beurzen gezorgd.
- Drie grote Amerikaanse zakenbanken zijn de afgelopen maanden ook overtuigd geraakt van de nieuwe technologie.
- Zo kan je volgens Bank of America, Morgan Stanley en UBS het best beleggen in AI.
- Lees ook: Er is één belangrijke reden waarom Alphabet er beter voor staat dan Microsoft in de AI-race, volgens een bekende techinvesteerder
Sommige beursanalisten zijn bang dat beleggers zich te veel mee laten slepen door de hype rond artificial intelligence (AI). Maar drie grote Amerikaanse zakenbanken zijn er in toenemende mate van overtuigd geraakt dat AI de hoge verwachtingen in gaat lossen.
Bank of America, Morgan Stanley en UBS zijn na aanvankelijke aarzelingen een stuk optimistischer geworden over de aandelen van bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie. De banken kwamen in juli alle drie onafhankelijk van elkaar met rapporten waarin ze uiteenzetten waarom ze steeds meer zijn gaan geloven in de toekomst van AI.
“We denken niet dat AI een bubbel is, gezien de overduidelijke toepassingen en de solide langetermijnvooruitzichten”, schreef hoofd Amerikaanse beleggingen Solita Marcelli van de vermogensbeheertak van UBS eind juli in een rapport.
Dat optimistische geluid kwam exact twee maanden nadat Marcelli’s collega Art Cashin de groei van AI had bestempeld als een “mini-versie” van de internetbubbel rond de eeuwwisseling.
Maar UBS verwacht nu dat de wereldwijde vraag naar AI de komende jaren ruim zal vertienvoudigen van 28 miljard dollar in 2022 naar 300 miljard dollar in 2027, schrijft Marcelli. Waar de bank eerder uitging van een jaarlijkse groei van 20 procent tussen 2020 en 2025, verwacht UBS nu een explosie van de vraag naar AI met tussen 2022 en 2027 een jaarlijkse groei van 61 procent.
Bank of America is zelfs nog optimistischer over AI en voorspelde in maart dat de wereldwijde markt voor kunstmatige intelligentie in 2026 een omvang van 900 miljard dollar zal hebben bereikt.
Maar net zoals bij UBS gelooft niet iedereen bij de bank in de technologie. Hoofd strategisch beleggen Michael Hartnett van Bank of America zei in mei dat AI in "een babybubbel" verkeert. Hij was echter voornamelijk bezorgd over de renteverhogingen van de Federal Reserve, die mogelijk nu ten einde zijn gekomen.
Morgan Stanley denkt juist niet dat AI-aandelen in een bubbel verkeren. "De markt zal de AI-boom onvermijdelijk vergelijken met de internetbubbel", schreef Morgan Stanley-analist Shawn Kim in juli in een rapport. "Maar de meeste toonaangevende AI-bedrijven verkeren in een goede positie met genoeg cash flow, terwijl de kleinere bedrijven die omvielen tijdens de internetbubbel vaak geen levensvatbare business case hadden."
Het optimisme van de zakenbank komt wel met een kanttekening. "Hoewel we het enthousiasme delen", schreef vermogensstrateeg Mike Wilson van Morgan Stanley, "denken we dat het te vroeg is om de opmars van AI te extrapoleren naar de hele economie en de bedrijfswinsten voor dit jaar, zeker gezien de cyclische tegenwind waar we mee te maken hebben en de risico's op groeivertraging."
9 manieren om in AI te beleggen
Beleggers die er ook van overtuigd zijn dat AI veel meer is dan een kortstondige rage, kunnen overwegen geld te steken in de technologie. Daarvoor hebben de drie zakenbanken deze 9 manieren uiteengezet in hun rapporten.
Bank of America denkt dat deze zes bedrijven in halfgeleiders volop gaan profiteren van AI: Nvidia (NVDA), Marvell Technology (MRVL), Broadcom (AVGO), Synopsys (SNPS), Cadence Design Systems (CDNS) en Camtek (CAMT).
De zakenbank waarschuwt wel dat deze bedrijven hun investeringen in AI mogelijk onttrekken aan 'traditional computing'. Zo wordt verwacht dat er vanaf 2024 jaarlijks 10 procent minder geld in 'cloud computing' wordt gestoken. Google-moeder Alphabet en Meta Platforms rapporteerden afgelopen kwartaal allebei al lagere investeringen.
"We blijven positieve ontwikkelingen zien rond halfgeleiders en AI, maar het is belangrijk dat AI-projecten ook aantonen winstgevend te kunnen zijn", schreef een groep analisten van Bank of America in een rapport eind juli.
Van de door Bank of America gekozen AI-aandelen steekt Nvidia er als best presterende aandeel in de S&P 500 dit jaar duidelijk bovenuit. De in Californië gevestigde chipmaker is voorloper van de boom en werkt samen met bedrijven als ServiceNow, Accenture, Snowflake en Microsoft.
Morgan Stanley wijst Nvidia en Microsoft (MSFT) aan als "de duidelijke winnaars" van de AI-revolutie. Softwarereus Microsoft was een vroege investeerder in OpenAI, dat een pionier is in de sector met revolutionaire toepassingen als vraagbaak ChatGPT en beeldengenerator DALL-E. Microsoft gebruikt dat partnerschap nu om AI-toepassingen te integreren in softwareproducten als Microsoft Office.
En wat betreft chipmakers is Morgan Stanley het met Bank of America eens dat de nabije toekomst tweeledig is. Hoewel de vraag naar AI-chips hoog is, compenseert dat maar deels de scherp teruggevallen vraag naar niet-AI-chips, schrijft Wilson.
Bedrijven die zich direct op consumenten richten kunnen met AI en automatisering flink besparen op hun arbeidskosten, hoewel Wilson denkt dat het nog te vroeg is om alleen om die reden aandelen van die bedrijven te kopen. De adoptie van AI door bedrijven bevindt zich nog in de beginfase en zal zich tot volgend jaar waarschijnlijk nog niet vertalen in een hogere omzet, denkt de strateeg.
Ook UBS raadt een selectieve benadering aan bij het beleggen in AI na de tot dusver enorme rally dit jaar. De bank ziet kansen voor internet- en softwarebedrijven, maar wordt pas echt positief over de sector als aandelen wat minder duur worden.
"We verwachten een verbreding van de AI-markt van halfgeleiders en de hardware-infrastructuur naar internettoepassingen en datamodellen", stelt hoofd Amerikaanse beleggingen Marcelli van UBS.
Terwijl de groei al ingeprijsd is bij aandelen die zich richten op de infrastructuur voor AI, denkt UBS dat softwarebedrijven nog flink kunnen profiteren als de vraag naar AI verder stijgt en ze de toepassingen ervan kunnen blijven integreren in hun producten.
UBS voorspelt dat de sector voor AI-toepassingen en datamodellen in 2027 zo'n 170 miljard dollar waard zal zijn, tegen 130 miljard dollar voor het hardwaresegment. Om dat te bewerkstelligen, moet de sector drie keer zo hard gaan groeien. En dat zou te merken moeten zijn in de aandelenkoersen.